Communicatie: trouw aan jezelf?

Effectief communiceren is ook het verschil waarnemen tussen echtheid en pretentie.

  • Eerlijkheid versus “Kijk mij eens eerlijk zijn”
  • Moed versus “Ik ben enorm moedig, want ik schreeuw hard”
  • Creativiteit versus “Ik schilder in de Pollock-stijl”
  • Vriendelijk versus “Ik doe vriendelijk en klets intussen achter je rug om”

Als je tussen de regels door leest en luistert, zijn de extra lagen in communicatie meestal vrij eenvoudig waar te nemen. De simpele voorbeelden zoals: “Met alle respect hoor, maar …” waarbij je alles voor ‘maar’ kunt weglaten, zijn leuk om te bestuderen.

Maar ook de tekst: “Grappig dat je [het ene], en intussen ook [het andere]”

waarbij je het woord ‘grappig’ gevoeglijk kunt vervangen door ‘klootzak/trut’, ‘ik haat je omdat je niet doet wat ik verwacht of wil.’ of grondig tandengeknars. In dit geval is ‘grappig’ een opgelegde, slecht geacteerde pretentie-uitdrukking.

Stel vragen
Een eenvoudige manier om mensen beter te leren kennen (als je diegene de moeite waard vindt uiteraard) is simpelweg te vragen wat iemand nou eigenlijk bedoelt. “Vind je dat werkelijk grappig?” is zo’n vraag. Daarna krijg je óf een eerlijk antwoord, óf zoveel uitvluchten en leugens dat ook dat weer eenvoudig is waar te nemen.

Ieders goed recht
En uiteraard heeft iemand een reden om zijn of haar echtheid te verstoppen achter pretenties. Meestal is er sprake van angst voor (of een afkeer van) conflicten. Hetzelfde mechanisme dat doet besluiten om te zeggen: “Het lukt me helaas niet om op je verjaardag te komen want ik zit helemaal kapot van de drukte deze week.” in plaats van: “Ik kom niet, want ik heb er geen zin in.”

En uiteraard roept iedereen: “Natuurlijk wil ik dat je eerlijk bent! Ik houd niet van leugens!” Totdat het om de verjaardag van juist diegene gaat, en je zegt dat je er geen zin in hebt. Dan is het meestal minder leuk.

Groepshug
Ik heb in het algemeen en in therapieland/spiriland in het bijzonder veel woede, afgunst, competitiedrang en compensatiegedrag gezien, verpakt in enorme lagen (groeps)knuffels, wierookgeuren en verzachtingen als: “Ik heb het gevoel dat je tegenover mij …” in plaats van: “Ik ben jaloers/kwaad op je”. 

“We kunnen het toch ook gewoon een beetje leuk houden?” zei iemand laatst tegen me. En daar heeft ze gelijk in. Je kunt het een beetje leuk houden, en die keuze is je goed recht.

Je kunt ook leren jezelf trouw te zijn. Daar staat een heel andere beloning tegenover dan conflictvermijding. En het lacht een stuk echter en vrijer.

 .