De aarde is plat. Wetenschappelijk bewezen, dus waar!

En daar waren ze absoluut zeker van. Tot er iemand met bewijzen kwam dat de aarde rond is. En die moest nog flink oppassen ook, want het werd niet gewaardeerd als men afweek van de geldende mening. Tegenwoordig kunnen we daar wel om glimlachen, enigszins toegeeflijk: ze wisten toch ook niet beter in die tijd en moesten zich behelpen met een technologie die nog lang niet zo ver ontwikkeld was als de onze. Er is veel veranderd in die tijd: we weten en kunnen steeds meer. Wat echter onveranderd is gebleven is de zekerheid waarmee sommige veronderstellingen worden gebracht.

Wie betaalt, die bepaalt en zodoende worden resultaten uit onderzoek geïnterpreteerd naar de wensen van degene die het onderzoek betaalt. Zo weten ze nu zeker dat auto’s niet op water kunnen rijden – althans niet op een eenvoudige en goedkope manier – dat je van roken zeker doodgaat, er steeds zuurdere regen valt (waarom horen we daar zo weinig meer over?), dat de Celestijnse belofte nu eindelijk eens geen hype is maar de Volle Waarheid, net als de boodschap van Jehova’s getuigen, The Secret en uiteraard de opwarming van de aarde. Dat pindakaas kanker veroorzaakt, maar later toch weer niet; dat melk noodzakelijk is en nu juist weer niet…
Ik denk vaak aan dat stukje geschiedenis, van toen men zo zeker wist dat de aarde plat was: het werd ook wetenschappelijk bewezen.

Zelf denken blijft nog steeds heel aantrekkelijk, vind ik.