Een mooi gevoel

 

Jaren geleden kocht ik een notitieboekje van het merk Moleskine: daar  werd  toentertijd hoog over opgegeven – topkwaliteit en een must voor schrijvers en tekenaars. Ik mag graag beide doen: schrijven en tekenen. Invallen, losse ideeën, woordvondsten, flarden van een nog te schrijven gedicht… ik schrijf het allemaal op in een notitieboekje, en hier en daar priegel ik er een tekeningetje (meestal met pen) tussendoor.

Moleskine dus. Kost tussen de 15 en 20 euro, zo’n notitieboekje. Eergisteren had ik het elders liggen en schreef mijn inval van dat moment zolang maar even in een ander notitieblokje: een met een spiraal, van het merk Lama. Kost 85 cent.

Ik merkte geen enkel verschil. Als kinestheet (iemand die de wereld voornamelijk via gevoel ervaart en weergeeft – tactiel dus, niet per se emotioneel) is het voor mij belangrijk welk gewicht de pen of het potlood heeft, of deze soepel over het papier glijdt en hoe het papier aanvoelt. Voor mij is het enige voordeel van een Moleskine notitieboekje dan ook dat er een elastiek omheen zit, zodat je het dicht kunt houden. Een dusdanig klein voordeel dat een ander notitieboekje ook uitstekend volstaat.

Maar voor de visuelen onder ons, die de wereld voornamelijk in beelden ervaren en weergeven, is Moleskine waarschijnlijk een lust voor het oog. “Lust voor het oog” is overigens een prachtige mix van kinesthese en visuele representatie, wat maar weer eens aangeeft dat we allemaal alles in ons hebben.