Helder luisteren

Geluid achter geluid: een eenvoudige en leuke meditatie

We zijn er zo aan gewend: alle geluiden om ons heen en in onszelf. Er is zoveel geluid dat we er vaak niet meer bewust op letten, maar dat we toch op een of andere manier horen en onbewust registreren. Als je erg gevoelig bent, kun je overprikkeld raken door te veel herrie.

We leven voortdurend met geluid
Onlangs was ik op een stil strand, waar ik alleen de zee en wat meeuwen hoorde. Ik heb genoten van de rust en dacht nog eens na over wat we zoal te horen krijgen op een dag. Een opsomming van diverse geluiden die de meesten van ons dagelijks te verwerken krijgen (niet volledig; het is slechts een greep):

 • Verkeer
 • Ademhaling
 • Bloedsomloop
 • Voetstappen
 • Zoemen van apparatuur (bijvoorbeeld de ijskast)
 • Muziek
 • Praten
 • Kuchen, schreeuwen, hijgen, fluisteren, sloffen
 • Machines (buurman boort een gaatje, een tractor in de verte, stratenmakers)
 • Openbaar vervoer
 • Druppende kranen, werkend hout, krakende muren
 • Deuren die open en dichtgaan
 • Et cetera

Zoals gezegd: niet compleet, deze lijst. Er is nog veel meer geluid. En het gaat de hele dag – en soms ook ’s nachts – door.

Overgevoelig
Als je erg gevoelig bent voor geluid kan dat een zware belasting zijn. Je kunt overprikkeld raken en daardoor gestresst. Als dit zich niet kan ontladen (bijvoorbeeld door af en toe rust te vinden) of wanneer het een verslaving wordt (mensen die geen minuut zonder geluid kunnen en voortdurend geluid maken of opzoeken, zoals altijd muziek aan willen hebben, blijven praten, niet tegen stiltes kunnen en deze willen opvullen), dan kan dit tot mentale, emotionele en fysieke klachten leiden, zoals vermoeidheid, verdriet, angst en overmatige gedachtestromen. Het is dan ook raadzaam om regelmatig even de stilte op te zoeken.  Een paar minuten per dag kan al een wereld van verschil betekenen.

Stilte beluisteren
Wanneer je in de gelegenheid bent om een stil plekje in de natuur te vinden, kun je je heerlijk opladen en de overprikkeling laten afvloeien. Maar niet iedereen is in de gelegenheid om regelmatig een middag op een stil strand of in een mooi bos te zijn. Gelukkig bestaat er een heel mooie oefening om toch stilte te leren ervaren, zonder dat je voor het geluid weg hoeft te lopen: het kost niets, je kunt het altijd en overal doen en je hebt het binnen de kortste keren onder de knie.

Het gaat als volgt:

 1. Luisteren naar alle geluiden
 2. Alle geluiden accepteren
 3. Luisteren naar onder- en boventonen
 4. Zoeken naar het geluid achter het geluid

Luisteren naar alle geluiden
Als je – bijvoorbeeld op dit moment – even rustig gaat zitten, staan of liggen en je aandacht richt op wat je hoort, word je je bewust van heel veel geluiden. Wellicht hoor je dichtbij je ademhaling, het gezoem van een ijskast of het getik van een verwarmingsbuis, en verder weg het vage geruis van verkeer en nog wat andere geluiden. Luister er naar en word je bewust van al deze geluiden.

Alle geluiden accepteren
Deze stap klinkt iets eenvoudiger dan hij is, maar met een beetje goede wil en doorzetten lukt het je zeker. Nadat je korte tijd bewust naar alle geluiden hebt geluisterd, spreek je met jezelf af dat het oké is dat ze er zijn en dat je er op dit moment niets mee hoeft. Dat is alles, maar zoals gezegd vergt het soms even oefenen voordat je hier ook werkelijk rust in vindt.

Luisteren naar onder- en boventonen
Praktisch elk geluid bestaat uit meer geluiden.  Naast het ‘hoofdgeluid’ dat je hoort, heeft een geluid ook onder- en boventonen. Bij muziekinstrumenten zorgen onder meer deze onder- en boventonen voor het timbre, de klankkleur. Maar ook je ijskast heeft, naast het gebrom of gezoem dat je hoort, onder- en boventonen. Als je aandachtig luistert (en het liefs als je dit op een ontspannen, speelse manier doet) kun je ze horen.
Luister bij alle geluiden die je tijdens deze oefening hoort, ook naar die onder- en boventonen.

Zoeken naar het geluid achter het geluid
Nadat je hebt geluisterd, geaccepteerd en de boven- en ondertonen hoort, is het tijd voor een volgende stap. Blijf ontspannen luisteren naar het scala van tonen en wacht rustig af.
In het begin zal het een fractie van een seconde zijn, maar na een keer of tien oefenen al gauw een hele seconde, dat je ineens een geluid achter het geluid hoort: een geluid dat er eerder niet leek te zijn. Dat kan een piep, ruis, brom, stroom zijn, maar in elk geval een geluid dat je eerder niet hoorde. Op het moment dat je dat achterliggende geluid hoort, is het andere geluid even weg. Je bent dan in je eigen stilte of – zoals mijn collega Willeke Jansen het noemt – het zijnsbewustzijn. Een heerlijke ervaring!

Rust, vertrouwen en inzicht
Je zou wellicht denken dat je bij dit aandachtig luisteren juist nog meer overprikkeld raakt, maar het tegendeel is het geval. Door de acceptatie van wat je hoort en het volledig luisteren naar een zo groot mogelijk spectrum van tonen, wordt het geluid deel van je; assimileert het, neem je het op. En daardoor is het eigen geworden en heb je er veel minder last van.

Een ander voordeel is dat je dit ook kunt doen bij het luisteren naar personen. Met enige oefening haal je de meest subtiele stemnuances eruit en na nog wat meer tijd kun je deze interpreteren. Dat heeft niets met helderhorendheid te maken, maar met goed luisteren.

Een extra reden om het te oefenen dus. Het geeft rust, vertrouwen en groter inzicht in anderen en jezelf.

Veel succes gewenst!