Kinderverhalen

De meeste kinderen zijn gek op verhalen. Spannende, ontroerende, grappige of fantasierijke verhalen kunnen het kind (en uiteraard ook de volwassene) even uit zijn wereld tillen en laten loskomen van de dagelijkse omstandigheden. Het magisch denken speelt daar een rol bij – ‘als ik morgen op mijn rug wakker word, is alles goed’ – en het verbeeldend vermogen ook. Een leuke manier van verhalen aan kinderen vertellen vind ik om een begin te maken en dan aan het kind te vragen: “Hoe gaat het verhaal nu verder? Bedenk jij het eens.” Dat stimuleert de creativiteit en het werkt heel ontspannend.

Een achtjarig meisje dat ik kende, schreef elke dag een kort verhaal over haar ziekte, een tumor in haar rug. Een specialist in het ziekenhuis had haar uitgelegd dat er goede en slechte cellen in het lichaam bestonden en dat de slechte cellen soms een tumor vormden. In haar verhalen stelde ze de slechte cellen voor als botsautootjes op een kermis. Die botsautootjes waren brutaal, met teveel en zaten alle kermisbezoekers in de weg. De grijpers uit de goktent, het reuzenrad en de geweren uit de schiettent werden elk verhaal opnieuw heel creatief ingezet om de botsauto’s uit elkaar te drijven en te zorgen dat die weer gewoon hun werk deden. De tumorgroei werd tot stilstand gebracht, een operatie en een paar bestralingen volgden en het meisje was ‘schoon’ zoals dat heet.

Ik weet uiteraard niet of haar verhalen haar uiteindelijk hebben genezen, maar ik heb van dichtbij kunnen zien hoe het bedenken en opschrijven van de verhalen haar rust en kracht gaven. Ook bij kinderen die ergens erg bang voor zijn, kan het helpen om het kind – samen met jou – een verhaal te laten bedenken waarin de angst wordt overwonnen. Dat werkt beter dan te zeggen: “Doe niet zo raar: er zijn geen monsters.”

Een boek dat erg leuk is en kinderen kan helpen bij het leren visualiseren – wat ze goed kunnen gebruiken bij hun verhalen – is De Wensster, door Marneta Viegas. Een leuk boekje vol meditaties en visualisaties, waarin de verbeelding van kinderen op een speelse manier wordt gestimuleerd.

.
Hier kun je informatie over het boekje lezen.