Vastloper? Pas dan deze techniek eens toe.

Je kent het vast wel: vastgelopen in een situatie op je werk, thuis of met jezelf. Je blijft proberen om een oplossing te vinden maar komt telkens weer op hetzelfde uit: het werkt niet.

Door het toepassen van de volgende communicatie-/waarnemingstechniek open je vaak een deur naar andere gezichtspunten, nieuwe perspectieven, en kun je van daaruit verder met frisse inzichten.

Perspectief

Perspectief van waarneming (ook wel Perceptuele Posities genoemd)

Drie belangrijke manieren van waarnemen zijn:

  • Vanuit jezelf
  • Vanuit de ander
  • Van buitenaf

In een gezond evenwicht worden de drie perspectieven afgewisseld, afhankelijk van de situatie.

Te eenzijdig?

Verkeer je grotendeels in de 1e positie, waarbij je vooral vanuit jezelf denkt, reageert, handelt, dan kan dat egocentrisme tot gevolg hebben, slecht kunnen luisteren naar en verplaatsen in een ander.

Verkeer je voornamelijk in de 2e positie, waarbij je je voortdurend probeert te verplaatsen in anderen, dan kan het zijn dat je jezelf wegcijfert, met alle gevolgen van dien (een burn-out bijvoorbeeld)

Verkeer je bijna altijd in de 3e positie, waarbij je alles vanaf een afstand beschouwt, zonder betrokkenheid, zonder je te verbinden, dan kan het zijn dat er letterlijk afstandelijkheid ontstaat, die kan worden opgevat als desinteresse, onverschilligheid

Zelfreflectie

Door nu deze posities bij jezelf te onderzoeken kun je ontdekken welke positie bij jou dominant is; vooral in situaties waarin je vastloopt. Door te experimenteren met de andere posities kan er vaak iets ‘losschieten’ wat al heel lang vast zat.

 

Een voorbeeld:

Wanneer je telkens wordt afgewezen (voor een opdracht, sollicitatie, et cetera), en blijkt dat je bij zelfonderzoek ontdekt dat je alleen maar bezig bent jezelf zo goed mogelijk te profileren, kan het een enorme boost in je gesprekken geven als je gaat oefenen met het verplaatsen in anderen (opdrachtgever, werknemer, et cetera). Vaak breekt dat een hardnekkig patroon open, met alle positieve ontwikkelingen tot gevolg.

Het gaat veel verder dan hier in het kort staat, maar het is de moeite waard om te onderzoeken! Oefen er eens mee en vergroot op een eenvoudige en snelle manier je effectiviteit in communicatie.

Extra tip: typ in de zoekmachines de termen “perceptuele posities”, “Richard Bandler” en John Grinder”. De laatste twee zijn de grondleggers van NLP, een communicatiemodel gebaseerd op de werk- en denkwijzen van succesvolle communicatoren.