Vroeger was alles beter?

Was vroeger alles beter? Nee. Maar dit filmpje over de strenge winter van 1963 zette me toch even aan het denken. De jeugd werd door middel van een radiobericht opgeroepen om boodschappen te doen voor de ouden van dagen, die vanwege de vorst, sneeuwval en gladheid niet naar buiten konden of dorsten.

Men (ook de jeugd) sprak in die tijd verstaanbaar Nederlands (bij mij thuis weliswaar met een Grunneger tongval, maar naar vreemden altijd verstaanbaar), zonder de daarbij aangeleerde handspasmen, aanduidingen van al dan niet venerische aandoeningen en would-be-gangstermaniertjes, zoals die tegenwoordig zo populair zijn onder de kinders. Wie de rand van zijn C&A-onderbroek boven de korte-, driekwarts of andere broek liet uitsteken werd keihard uitgelachen.

Wie van de jongeren het in zijn infantiele kop haalde om ouderen lastig te vallen – of überhaupt lastig te zijn – kreeg een beste pets op de kop danwel schop onder den bips van achtereenvolgens oom agent, buurman en schoolmeester, om er vervolgens thuis nog een – “je zult PETS het PETS wel PETS verdiend hebben”  – achteraan te krijgen als je zo dom was om je te beklagen.

Grensrechters werden niet vermoord in die tijd, volgens mij. Was het dan allemaal beter? Nee, want toen hadden we Nick en Simon nog niet. Maar dat was dan ook het enige.