Gekwetste geesten

 

Veel mensen die niet direct in een vakje passen worden uitgelachen of uitgekotst, aan de kant geschoven of afgeblaft. 

In het woud van vakken is iedereen die niet in te passen is in een vak een buitenstaander of indringer. Het zijn de mensen die worden uitgelachen, of met omzichtige terughoudendheid benaderd. Het zijn de mensen die niet volgens de code reageren en communiceren. Soms barsten ze zomaar even uit in gezang, of geschreeuw, gefluister of gehuil.

Het zijn andere geesten. En die jagen sommigen angst aan. Ze dolen als ongeziene doden tussen de aangepasten, trachtend contact te maken. Deze getormenteerde geesten hebben vaak veel ellende meegemaakt, en als je de moeite neemt om je fatsoens- en andere kaders tijdelijk aan de kant te schuiven krijg je meestal een goed verhaal te horen. Bijna nooit een mooi of leuk verhaal, maar altijd indringend. Vaak is er sprake van enorme beschadigingen in het leven van deze geesten, in de jeugd en later toegediend. Deze toegediende beschadigingen hebben littekens gevormd en een pantser, waarachter hun liefde en kwetsbaarheid zich onverkleind en onverminderd schuilhouden.

Door die pantsers, de eerste indrukken en het non-conformisme dat deze mensen hebben, vergt het soms iets meer tijd om die liefde en kwetsbaarheid te voelen. Maar achter elke schreeuw, elke uitbarsting, klopt een warm, liefdevol hart dat veel te geven heeft.

Gekwetste geesten:
Wanneer je de moeite en tijd neemt om te luisteren
kun je hun harten horen fluisteren.
En wanneer je echt durft te voelen
weet je wat ze uiteindelijk echt bedoelen.