Het nieuwe goereren

Een aflevering in de serie: Knutselen aan je zijn

Met dit nieuwe businessmodel wil ik graag mensen helpen om nog meer onzin te verwerken en dan helemaal niet meer te weten wat ze met hun leven moeten doen. Ik doe dat geheel uit eigenbelang: het heeft niets met medemenselijkheid te maken. Daar is mijn ego simpelweg te groot voor. Puur voor mijn eigen plezier dus.

Enfin: heel veel plezier met het nieuwe Knutselen aan je zijn!

Voor deze zaterdag had ik het volgende bedacht om samen met jullie te knutselen.

Het nieuwe goereren:

Je ziet steeds meer goeroes en andere betweters op het internet. De ene “Sta in je dracht!” is nog niet voorbij of de volgende “Je moet alles gewoon laten lopen!” komt er alweer aan. Dat komt omdat de tijd er rijp voor is, zo wordt verteld (door een heleboel mensen dus dan is het gewoon zo) om iedereen toe te schreeuwen wat ze moeten doen. En uiteraard zorgen dat je laat zien dat je die stadia zelf allang voorbij bent.

En om nu niet in het niet te vallen tussen al dat geweet en gewijs – vooral naar elkaar – had ik bedacht dat het wel leuk zou zijn om een geheel nieuwe tak van soulcoaching te ontwerpen. Daarmee kun je je dan weer onderscheiden van al die anderen die allemaal toch al een paragraad en andere interessantheden hebben en die – al slaan ze bijvoorbeeld wekelijks hun partner verrot of al zitten ze met hun vingers aan alles en iedereen behalve hun eigen partner, al verneuken ze hele volksstammen of al lopen ze voortdurend over anderen te roddelen – toch hun ego inmiddels volledig zijn ontstegen.

Experteren

Je wilt er bovenuit, opvallen, niet met de massa meelopen en je wilt vooral als expert worden gezien. Dan kun je het beste iets vaags nemen om over te experteren, want dan kun je weliswaar niet aantonen dat het klopt wat je beweert, maar tegelijkertijd kan ook niemand aantonen dat het niet klopt wat je zegt: is dat winst of is dat winst? Ha!

De wekelijkse zijnsknutsel

Goed, de zijnsknutsel van deze zaterdag heet dus ‘Het nieuwe goereren’. En goereren gaat – zoals jullie vast allemaal al wel weten – het beste via spreuken en plaatjes op het internet. Een paar volgers (Twitter), vrienden (Facebook) of andere matties die roepen: “Wat diep!”, “Zo waar!”, “Herkenbaar” of “Dank je wel, hier was ik net aan toe!” (en jij dan snel eronder “Dat weet ik toch, meis; ik voel zulks immers altijd perfect aan.”)

Als je dit een beetje slim aanpakt, ben je in korte tijd de Nieuwe Goeroe. Of NiGoeroe, als je een hippe afko wilt.

Hoe doe je dat?

  • Je pakt eenvoudigweg een probleem dat je hebt (bijvoorbeeld met je ego)
  • Je projecteert dit probleem op iedereen behalve jezelf (jij bent degene die de anderen gaat aangoereren immers, dus je moet er wel boven kunnen staan)
  • Je verzint een spreuk die in elk geval wijs klinkt (mag een holle frase zijn: het gaat om het wow-gehalte)
  • Je plukt een DODE beroemdheid, die wijs overkomt, bijvoorbeeld Ghandi, Einstein, Jezus, wie dan ook, als het maar een DODE is uit je kaartenbak, zoekt een plaatje van die dode beroemdheid op het internet en photoshopt de spreuk en de naam van de beroemdheid op het plaatje. Waarom ik DODE zo benadruk is vanwege het gegeven dat je er altijd mee wegkomt: niemand – al helemaal de dode zelf niet – kan aantonen dat de dode beroemdheid nooit zoiets gezegd of opgeschreven heeft. Je komt er dus altijd mee weg
  • (dit is een heel belangrijke) Je verbindt op een of andere manier je naam aan die spreuk. Dit gedeelte is het enige stuk dat nog iets van nadenken vereist. Er zijn diverse manieren om dit te doen: een van de makkelijkste is simpelweg schrijven: “Ik onderschrijf volledig de volgende [spreuk] van [beroemdheid]” en dan met het plaatje linken op Twitter of Facebook. Een andere mogelijkheid, en die is al een stuk gehaaider, is mensen met elkaar in discussie laten gaan op jouw Facebooktijdlijn. Je hebt bijvoorbeeld een mooie spreuk in een plaatje geknutseld, plaatst dat op Facebook en vraagt: “Hoe werkt dat bij jullie?” Het leuke is dat mensen het al dan niet met elkaar eens zijn, met de meest mooie argumenten of soms ook flauwekul aan komen (daar kan iets tussen zitten voor je volgende knutsel, dus lees goed mee!) en flink met elkaar in discussie gaan. En bij ieder commentaar dat op jouw tijdlijn verschijnt, ontstaat er meer inprenting (onbewust, dus nog leuker) dat JIJ degene bent die de vraag stelde en anderen liet discussiëren. En zoals we na honderden spiri-hypes weten is dat DE manier om goed goereren in gang te zetten.
  • Nadat alle tumult is bedaard, en hopelijk je plaatje vaak is gedeeld met anderen, zet je er nog iets wijs, berustends of pappends onder (een smiley doet wonderen). Bijvoorbeeld: “Nou, wat een prachtige bijdragen aan de discussie! Ik ben blij verrast door het niveau.” Waarmee je jezelf sowieso op een nog iets hoger niveau zet: dat van de meester(es) de goeroe of goera die tevreden is met de leerlingen.
  • Nu komt het allerleukste: de reacties van andere goeri. Die zien dat met lede ogen gebeuren natuurlijk en willen hun goeratieve status niet kwijt. Dan zijn er vaak twee kampen: één kamp is wat slimmer en geeft je gelijk, waarna er een overtreffende spreuk komt. Als jij bijvoorbeeld hebt geschreven “Struikelen over je ego is een teken van ontluikend besef” en dit hebt toegeschreven aan Fransiscus van Assisi, dat je concugoeroe komt met: “Struikelen over je ego is één, maar blijf je liggen of sta je weer op?” en dit toeschrijft aan Jezus van Nazareth (geciteerd uit de door schriftgeleerden slinks achtergehouden maar zojuist ontdekte frasen uit de oorspronkelijke Bergrede). Het andere kamp is wat korter aangebonden (maar daarom niet minder vermakelijk) en roept onmiddellijk: “Onzin! Iedereen weet dat Fransiscus van Assisi een vogelfluiteraar was en die kunnen, zoals wij van de stroming der alleskenners altijd beter weten, nooit spreuken opschrijven; die fluiten alleen maar!” Om vervolgens een link naar de AA te plaatsen: de Academie van Alleskenners.

Je ziet dat het hoe dan ook wel werkt, en het is gewoon heerlijk om op deze manier je vrije zaterdag te vergoeroeknutselen.

Tot de volgende zijnsknutsel

Binnenkort gaan we het hebben over hoe je met eufemismen, verkleinwoorden en andere verzachtingen een liefdevolle sfeer kunt creëren waarbinnen je al knufkussend en ‘meis’ roepend de meest vreselijke dingen kunt uithalen, zolang je maar blijft ondertekenen met ‘In liefde’ of ‘namaste’. Ik verheug jullie er alvast op en ben zeer benieuwd naar jullie knutsels!

In liefdevolle en namasterende knufkus:

Jullie knutselmeis.