Nicholas Evans

De naam Nicholas Evans zegt veel mensen niets, en doet bij sommigen een mapje rammelen: ‘Ik heb die naam wel eens gehoord of gelezen, geloof ik.’ Toch kent een groot aantal mensen een van zijn boeken en/of de verfilming daarvan. Toen in 1995 The Horse Whisperer, (De Paardenfluisteraar) uitkwam, werd Evans snel beroemd. Daarvoor was hij freelance scenarioschrijver van documentaires en films, die hij meestal ook zelf produceerde. Hij kon daar maar moeilijk van leven en het succes van De Paardenfluisteraar zal op een prachtig moment gekomen zijn, veronderstel ik. Het is ook een prachtig verhaal met klassieke elementen: een liefde die gedoemd is te mislukken, onderliggende motivaties van de personages, en een flinke dosis humor en spanning.

Het verhaal van het door een ongeluk verminkt meisje en haar net zo beschadigde paard is slechts de bovenste laag. De moeder van het meisje gaat op zoek naar een paardenfluisteraar en vindt de beste. Ze zet alles op alles om deze paardenfluisteraar in te huren. Uiteindelijk lukt dat, en het geeft een ontroerend verhaal. Maar daaronder suddert een veel interessantere laag. Lijkt de moeder aanvankelijk op zoek te zijn naar genezing van de trauma’s van het paard; uiteindelijk zoekt ze genezing voor zichzelf, voor haar masker van prestige en macht. De macht slaat om in onmacht en mooie, menselijke drama’s komen naar boven.

Door die twee lagen heen lopen nog de draden van het meisje, dat zo haar eigen trauma’s heeft; de eenzame paardenfluisteraar die in een liefdesdilemma geraakt, en een klein draadje van de vader in het gezin, die (zoals het bij een klein draadje hoort) het grootste deel van het verhaal ver weg is. Het is mijns inziens een van de weinige boeken die geweldig verfilmd is, alleen vind ik het jammer dat het einde van de film verschilt van het boek. Als je het nog niet hebt gelezen: doen. En het is helemaal geen straf om daarna de film ook nog eens te zien.

Na De paardenfluisteraar heeft Nicholas Evans meer boeken geschreven, en twee daarvan vind ik zeer de moeite waard. Als je van mooie, goed en gedegen opgebouwde literatuur houdt, kan ik je ze aanbevelen. Als je googlet op de titels, krijg je wat beschrijvingen te zien. Het zijn:

Nicholas Evans – De Wolvenlus (the Loop)
419 pagina’s
De Boekerij
ISBN 9022524086

Nicholas Evans – De Rookspringer
411 pagina’s
De Boekerij
ISBN 9022530302

En uiteraard:

Nicholas Evans – De paardenfluisteraar
330 pagina’s
De Boekerij
ISBN 9046120554