Piepvriendjes

Nu het koud is, en er op veel plaatsen in het land sneeuw ligt, is het belangrijk dat we ook aan onze gevederde vrienden denken. De vogels die hier overwinteren hebben het moeilijk als er sneeuw ligt; vooral de vogels die hun eten van de grond scharrelen. Ik sprak van de week een koolmees en die bevestigde dat het inderdaad een moeilijke tijd is voor de vogels; de vliegende crisis, noemde hij het. Waar de vogelgemeenschap vooral blij mee zou zijn, vertrouwde hij me toe, is een klein gebaar van de tweevoeters (vogels noemen ons zo, zoals iedereen wel weet). De praktische tips die Mees me gaf, wil ik graag met je delen.

 

Tips: vetbollen en pindaslingers
Hang vetbollen, pindaslingers en andere vogelvoerdingen op rond het huis, op het balkon, in de tuin. Deze spullen zijn bij de meeste supermarkten, bouwmarkten en dierenwinkels te koop en kosten weinig. Maak ook een plek op een beschut stukje grond sneeuw- en ijsvrij en strooi dan wat lekkers. Zorg dat de plek sneeuwvrij blijft door er bijvoorbeeld een tafel boven te zetten. Geen hokje of tentje want dan krijgen de claustrovogels niets binnen.

En als je er ook nog dagelijks een bakje vers water bij zet, ben je je plek in de hemel sowieso zeker. Als je dat wilt doen, zul je worden beloond met blije vogels, en straks in de zomer minder insecten.

Mede namens Kool Mees: bedankt!