Tijdlijnvervuiling

Wat doe je als je fysiek of verbaal aangevallen wordt? Is de eerste klap een daalder waard, moet je altijd je andere wang toe keren of is het slim om te vluchten? Iedereen heeft er zijn eigen antwoord op en ik denk dat er ook niet slechts één antwoord juist is: het ligt aan je karakter en je eerdere ervaringen hoe je reageert op bepaalde situaties. Zelf ben ik van een behoorlijke driftkop veranderd in een driftkop die heeft geleerd tot tien te tellen. Dat heeft me de afgelopen jaren heel wat moeilijkheden bespaard die ik vroeger wel veroorzaakte in mijn onnadenkendheid. Zowel karate als aikido hebben me geleerd om op een andere manier met de energieën om te gaan. Ik verdedig indien nodig mijn gezin, mezelf, mijn spullen en de weerlozen (dieren, kinderen, de eenling die door de groep wordt geknecht) en verder haal ik zoveel mogelijk mijn schouders op.

Een nieuw soort vuiligheid

De laatste jaren echter, is er een nieuw soort vuiligheid ontstaan. Of beter gezegd: een nieuwe manier om dezelfde vuiligheid te uiten. Die nieuwe manier heet social media. Tegenwoordig hoef je geen psychologie, sociologie of gelijk welke ologie dan ook te bestuderen om het gedrag van mensen te leren duiden: een abonnement op Twitter of Facebook is voldoende. Je kunt achterover gaan zitten en in gepaste verbijstering kijken wat er tussen al het moois zoal aan afval komt bovendrijven. Het verveelt nooit, is mijn mening: elke dag weer nieuwe verrassingen. Minstens even leerzaam vind ik het om te zien hoe mensen op die vuiligheid reageren. Waar de een keihard met nog meer vuiligheid terugsmijt, houdt een ander wijselijk zijn mond of blijft rustig in zijn/haar eigen energie keurig antwoorden.

De klaagzang der onzekeren

Ik behoorde meestal tot de laatste partij: laat maar roeptoeteren – het is allemaal niet zo dringend of belangrijk. Wanneer mensen op Twitter of Facebook het niet met me eens waren en dat op een onderuithalende manier op de tijdlijn blaften, was ik altijd wel geneigd om zo iemand het voordeel van de twijfel te geven: iemand kan een klotedag hebben gehad, onzeker over zichzelf zijn of wat voor reden dan ook hebben om een ander naar beneden proberen te halen. Ik antwoordde netjes, liet de neerbuigendheid, arrogantie of andere uitingen van onzekerheid langs me heen glijden en bleef beleefd.

Een veilige, gastvrije tijdlijn voor mijn vrienden

Kort geleden echter, besefte ik dat ik weliswaar geen last heb van andermans trammelant, maar dat het wel in mijn tijdlijn staat en daar ook blijft staan. Dat voelt niet goed. Ik heb er geen zin meer in. En daarom heb ik besloten om vanaf nu niet meer te tolereren dat mijn tijdlijn wordt vervuild met allerlei troep van anderen. Wie loopt te blaffen of dreigen zet ik eruit – uit de tijdlijn, de vrienden- of volgerskring en uit mijn leven. En die komt er ook niet meer in. Er zijn meer gasten/vrienden/vriendinnen in mijn tijdlijn en die wil ik een veilig en hartelijk welkom bieden. Ik heb het uiteraard niet over discussie, het niet met elkaar eens zijn of over een pesterijtje uit de gein: ik heb het over het ongebreideld uitbraken van misplaatste bagger door de onmachtigen onder ons.

Dat doe je maar elders: het is hier een gezellige tent met leuke gasten.

Waar kun je zoal aan denken?

Met bagger bedoel ik onder meer:

  • bedreigingen
  • het naar beneden halen van mijn Social mediavrienden
  • ongevraagde toevoegingen aan groepslijsten op Facebook
  • uitnodigingen voor evenementen waar geen optie tot weigeren bij vermeld staat
  • spammen

Ik denk ik zeg het even.