Toveren met de pen

Een oud trucje om te proberen:

  1. Schrijf het woord ‘lepel’ op een stuk papier, op een bierviltje of iets anders.
  2. Leg je pen weg en kijk ongeveer een minuut naar het woord ‘lepel’ dat je net hebt genoteerd. Herhaal in gedachten – dus in stilte – steeds het woord ‘lepel’ gedurende die minuut.
  3. Leg dan het papier weg en zeg ongeveer een minuut lang, zo om de drie á vier seconden hardop ‘lepel’.
  4. Pak het papier weer op en kijk nog even naar het woord

Wat is er gebeurd? Als je reageert zoals de meeste mensen, heb je waarschijnlijk gemerkt dat het woord ‘lepel’ na enige tijd geen enkele betekenis meer had; misschien kwam het je zelfs als een buitenaards woord voor.
Door zo intensief met het woord zelf bezig te zijn, koppel je – deels of geheel – het voorwerp dat wordt gerepresenteerd door het geschreven en uitgesproken woord los. Vandaar dat het voelt alsof het woord zelf geen enkele betekenis meer heeft. Misschien moet je iets langer oefenen als het niet de eerste keer lukt, maar uiteindelijk zul je woorden kunnen loskoppelen van de betekenis. En doordat je woorden kunt loskoppelen van wat ze representeren, doe je tevens iets met de emotie die deze woorden bij je oproepen.

Nu zullen de meeste mensen waarschijnlijk niet al te veel emoties ervaren bij het woord lepel, maar het gaat om het ontdekken van de werkzaamheid. Want wat zou er gebeuren als je eenheel ander woord gebruikt dan lepel? Een woord bijvoorbeeld, waarbij je wel emoties ervaart?

Leuke bezigheid, zo tijdens de donkere dagen voor kerst. Probeer het ook eens met de naam van iemand met wie je moeite hebt, of een ‘beladen’ woord; een uitdrukking of situatie.